Slechthorenden extra gedupeerd door mondkapjes

10 November 2020, 11:39 uur
Den Haag & Regio
mainImage

Mensen met gehoorverlies hebben door het veelvuldige gebruik van mondkapjes, plexiglasschermen en de 1,5-meterregel vaak grote moeite anderen goed te verstaan, zelfs als zij een hoortoestel dragen. Harder zetten van het toestel helpt niet, omdat dan ook het omgevingsgeluid toeneemt.

Veel slechthorenden doen dan in deze periode ook maar vaak alsof ze iemand verstaan in plaats van aan te geven of iemand iets wil herhalen. Zij ervaren onbegrip als ze aangeven iets niet te verstaan, en schamen zich voor hun slechthorenheid.

Dat blijkt uit onderzoek uitgevoerd in opdracht van de winkelketen Specsavers. Ook geven de ondervraagde klanten aan problemen te hebben met de mondkapjes, zo'n 70 procent is wel eens (bijna) een hoortoestel kwijtgeraakt bij het afdoen van een mondkapje.

“De reden dat het moeilijker is om anderen te verstaan wanneer die een mondkapje dragen, is omdat we het lipbeeld, dus de bewegingen van de mond, niet meer zien”, aldus Daan van Boven, audicien in Den Haag. “Het lipbeeld is namelijk goed voor een groot deel van het verstaan. Want behalve dat we horen wat we moeten verstaan, zien we het ook. Wanneer iemand een mondkapje draagt, is die informatie verdwenen."

Het mensen slechter kunnen verstaan leidt ertoe dat 11% van de hoortoesteldragers (meer) eenzaamheid ervaart door de coronamaatregelen. Het aantal sociale contacten daalde met 15 procent en in 8 procent van de gevallen gaan de slechthorenden minder de deur uit.

Van Boven doet dan ook een oproep aan horenden om in deze tijd rekening te houden met mensen met gehoorverlies en soms net even wat meer moeite te doen om te zorgen dat zij zo deel kunnen blijven nemen aan het dagelijks leven. "Om jezelf beter verstaanbaar te maken, hoef je niet harder te gaan praten, dat werkt vaak juist averechts. Praat langzamer, duidelijker en articuleer goed. En als iets de eerste keer niet verstaan wordt, herhaal dan wat er is gezegd in andere woorden. Vaak wordt verstaan dan makkelijker. "